International Health, Crna Gora
1965

Biokemija aminokiselina

Godine 1965. Alton Meister s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Cornell u New Yorku, SAD, u svojoj knjizi Biochemistry of Amino Acids predložio je količinu aminokiselina potrebnih za održavanje nemasne tjelesne mase na niskokaloričnoj dijeti.

Biokemija aminokiselina
1972

Proteinske potrebe organizma

Godine 1972. George L. Blackburn, MD, PhD s Harvard Medical School otkrio je potrebe organizma za proteinima (od 1,2 do 1,5 grama po kilogramu težine), na temelju čega je rođena prva normoproteinska dijeta koja je omogućila smanjiti masno tkivo bez promjene osjetljive i bitne ravnoteže organizma za potpuno očuvanje mišićne mase.

Proteinske potrebe organizma
1986

Studija 7 zemalja

Godine 1986. pod vodstvom Ancela B. Keysa provedeno je najvažnije svjetsko nutricionističko istraživanje, tzv. Seven Countries Study. Studija je dokazala pozitivne učinke mediteranske prehrane. (A. Keys, A. Menotti, M.J. Karvonen et al., Diet and 15-year mortality in a seven country study, Am. J. Epidemiol 124 (6), prosinac 1986.).

Studija 7 zemalja
1997

Farmaceutsko liječenje pretilosti

Blackburn je 1997. godine objavio studiju pod nazivom "Farmaceutski tretman pretilosti" (Nurs Clin Noth am. 1997.), koja je postavila temelje za "Liposukcijsku dijetu" kao farmakološku metodu mršavljenja.

Farmaceutsko liječenje pretilosti
2007

Liječenje pretilosti aminokiselinama

Godine 2007. prof. Gianfranco Cappello iz Poliklinike "Umberto" u Rimu došao je na ideju da se liječenje aminokiselinama provodi kroz nazogastričnu sondu, što mu je i uspjelo.

Liječenje pretilosti aminokiselinama
2009

Masovna klinička praksa

Godine 2009. Dr. Giuseppe Castaldo, voditelj odjela kliničke prehrane u bolnici "San Giuseppe Moscati" u Avellinu u Italiji, koji je od ranih 1990-ih koristio ovu dijetu na oko 20.000 pacijenata, proveo je studije slučaja na više od 600 pacijenata.

Masovna klinička praksa
2010

EFSA prepoznaje biljna vlakna

Godine 2010. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dala je znanstveno mišljenje da glukomanan doprinosi gubitku težine u dnevnoj dozi od 3 grama uz energetski restriktivnu dijetu.

EFSA prepoznaje biljna vlakna
2010

UNESCO - Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana je 2010. godine upisana na UNESCO-ov popis nematerijalne svjetske baštine jer je u većini znanstvenih članaka pokazala mnoge prednosti.

UNESCO - Mediteranska prehrana
2011

Početak liposukcijske dijete

Od pionirskog istraživanja aminokiselina do njihove primjene u dijetetskoj terapijskoj praksi prošlo je pola stoljeća, ali kada su to spojili s mediteranskom prehranom i biljnim vlaknima, nastala je liposukcijska dijeta.

Početak liposukcijske dijete